Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Concerten seizoen 2022-2023

 

Schubertiade

Van de muziek van Franz Schubert krijgen wij nooit genoeg: met veel plezier presenteren wij daarom een Schubertiade waarin wij allerlei hoogtepunten uit Schuberts oeuvre de revue laten passeren. Wij beginnen met het lyrische eerste deel van het Grand Duo voor viool en piano en duiken daarna in Schuberts bijna onmetelijke liedrepertoire. De geweldige Canadese bariton Drew Santini is daarbij onze gastsolist. Na de pauze staat het monumentale Eerste Pianotrio in Bes op het programma; een muzikale Olympus die wij graag voor u beklimmen!

Franz Schubert (1797-1828)

Grand Duo voor viool en piano (deel 1)
selectie van Liederen
Eerste Pianotrio in Bes, Opus 99


Zondag 5 februari 2023, 15 uur - Van Houtenkerk, Weesp

Dinsdag 7 februari 2023, 20 uur - Amstelkerk, Ansterdam

kaarten via klassiekemuziek.nl

 All in the Family


In dit bijzondere programma staan allerlei familierelaties centraal: broer en zus Felix en Fanny Mendelssohn, en Clara Schumann met haar halfbroer Woldemar Bargiel en echtgenoot Robert Schumann. 

Fanny Mendelssohn was misschien wel een even groot talent als haar broer Felix, maar een vrouw werd in die tijd niet geacht een carrière na te streven en zodoende bleef zij in de schaduw van haar broer. Toch componeerde zij prachtige muziek, zoals Abschied von Rome voor piano. Felix Mendelssohn was misschien wel het grootste wonderkind dat er ooit geweest is: zijn drie meesterlijke pianokwartetten componeerde hij tussen zijn 12de en 15de jaar! 

Woldemar Bargiel was de halfbroer van Clara Wieck, en was zelf ook een uitstekend musicus die als dirigent en docent een zeer goede naam had. Als componist had hij eveneens een mooie reputatie: niemand minder dan Johannes Brahms sloeg zijn muziek hoog aan. Van Bargiel hoort u zijn prachtige Adagio voor cello en piano. Clara Schumann (Wieck) had als een van de weinige vrouwen in de 19de eeuw een echte muzikale carrière als pianist en componist. Van Clara spelen we een van de Romanzen voor viool en piano. In 1842 componeerde Robert Schumann zijn geweldige Pianokwartet in Es; het vormt een wervelend besluit van dit boeiende programma!

Fanny Mendelssohn - Abschied von Rome piano-solo
Felix Mendelssohn - Pianokwartet
Woldemar Bargiel - Adagio voor cello en piano
Clara Schumann - Romanze voor viool en piano
Robert Schumann - Pianokwartet in Es
Maandag 17 april 2023, 20 uur - Van Houtenkerk, Weesp

Donderdag 20 april 2023, 20 uur - Amstelkerk

Kaarten via klassiekemuziek.nl

eerder dit seizoen:

Een reis door Europa

  1. Robert Schumann - Stücke im Volkston, opus 102, voor cello en piano
  2. Frédéric Chopin - Drie Mazurka's
  3. Ralph Vaughan Williams - The Lark Ascending voor viool en piano
  4. Felix Mendelssohn - Hebriden Overture, bewerkt voor viool, cello en piano -vierhanden
  5. Bedrich Smetana - Pianotrio in g, opus 15

In de 19de eeuw ontstond er grote interesse in volksverhalen (zoals verzameld door de gebroeders Grimm) en in volksmuziek. Ook grote componisten raakten hiervan in de ban. Robert Schumanns Stücke im Volkston voor cello en piano zijn er een mooi voorbeeld van. Frédéric Chopin drukte zijn heimwee naar zijn moederland Polen graag uit in muziek, waarvan zijn soms vrolijke, soms melancholische Mazurka's getuigen. De Engelse componist Ralph Vaughan Williams genoot van de klanken van de natuur: zijn beroemde The Lark Ascending voor viool en piano verbeeldt de zang van de leeuwerik die opstijgt in het liefelijke Engelse landschap. Felix Mendelssohn was, zoals velen met hem in het begin van de 19de eeuw, gefascineerd door Schotland; de romantiek van verlaten kastelen en door mist en regen verborgen hooglanden sprak hem bijzonder aan. Hij maakte op jonge leeftijd een reis naar de Hebriden, een eilandengroep voor de westelijke kust van Schotland. Deze reis inspireerde hem tot het componeren van de Hebriden Overture, een van Mendelssohns bekendste stukken. U hoort dit geliefde werk in een bewerking voor viool, cello en piano-vierhanden (m.m.v. Patricia Verhagen, piano)

Het programma eindigt in Tsjechië met het magistrale Pianotrio van Bedrich Smetana. Het pianotrio werd door Smetana in een opwelling van verdriet over het overlijden van zijn kleine dochtertje gecomponeerd. Toch is er niet alleen treurigheid: ook optimistische en lichte passages spelen een belangrijke rol in dit fantastische werk.

Zondag 16 oktober, 20 uur - Van Houtenkerk, Weesp

Dinsdag 18 oktober, 20 uur - Amstelkerk, Amsterdam

kaarten via klassiekemuziek.nl

Zaterdag 22 oktober, 20 uur - Goede Rede Kerk, Almere

kaarten via Goederedeconcerten.nl

Kerst met het Erard Ensemble

Het is al lang een mooie traditie en ook een gezellig hoogtepunt van ons seizoen wanneer wij in de dagen voor Kerst een voorproef nemen op fijne feestdagen! Ons kerstconcert is zes jaar lang van start gegaan met cellosuites van Bach, uitgevoerd door cellist Jan Bastiaan Neven. Dit jaar neemt pianist Edward Janning het stokje over;  Edward zal op het komende kerstconcert enkele fraaie Preludes en Fuga's uit het Das Wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian Bach op de Erard vleugel spelen.

Daarna volgt onze vrolijke Kerstmix, waarvan we de inhoud tijdens het concert verklappen.

Na de pauze spelen wij het meesterlijke Pianokwintet in f, opus 34 van Johannes Brahms. Het betreft een van Brahms' meest geliefde werken, en we kijken ernaar uit dit fantastische kwintet voor u te gaan spelen!

  1. Johann Sebastian Bach - Preludes en Fuga's uit Das Wohltemperierte Klavier
  2. Kerstmix (mooie, grappige of ontroerende muziek (bijsluiter: geen kerstliedjes!))
  3. Johannes Brahms - Pianokwintet in f, opus 34

Zaterdag 17 december, 20 uur - Van Houtenkerk, Weesp

Donderdag 22 december, 20 uur - Amstelkerk, Amsterdam

kaarten via klassiekemuziek.nl

 

 

Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren