Home
7 Bruggen Festival
Amstelkerkserie 2017-2018
Van Houtenkerk Weesp concertserie
Nieuws
Nieuwsbrief
Actie: nieuwe vleugel voor het Erard Ensemble
Over ons
Amstelkerkserie
CD's & audioclips
Contact / Tickets
Musici
Foto's
Word Vriend van het Erard Ensemble
ANBI

English version

Authentieke Romantici


 
 
Het Erard Ensemble legt zich er op toe om met name muziek uit de romantiek op een historisch verantwoorde wijze uit te voeren. Centraal hierin staat het gebruik van toetsinstrumenten uit de betreffende periode. Het resultaat is een frisse en van onnodige zwaarte ontdane interpretatie van romantische muziek. Het Erard Ensemble heeft in 2003 een lovend ontvangen cd uitgebracht met muziek van de Belgische romantische componist Joseph Jongen. Op hun laatste cd speelt het Erard Ensemble muziek van de Nederlandse componist Carl Krill gecombineerd met het pianokwartet van Schumann en het pianokwartet van Mahler.

Op het oog lijken de huidige en de oorspronkelijke uitvoeringspraktijk nogal overeen te komen. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen; met name het gebruik van een parallel besnaarde vleugel heeft grote invloed op het klankbeeld. Het pure en diepe geluid van de bassen en de helderheid van de hogere tonen hebben een transparantie die het samenspel met andere instrumenten enorm bevordert. Het spelen op darmsnaren bij de strijkers geeft een milde en zangerige klank. Darmsnaren werden tot in begin van de 20ste eeuw algemeen gebruikt.

Deze oorspronkelijke klank heeft gevolgen voor het gebruik van vibrato en tempokeuze. Kortom: ook muziek uit de romantische periode is toe aan een manier van uitvoeren die dichter bij de bron ligt.
 
Website Template by Interspire